top of page

Blog Posts

Help je lichaam zich op een natuurlijke manier te reinigen van afvalstoffen met yoga

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022

Hoe zorg je goed voor jezelf? Door een gezonde levensstijl en een natuurlijke fysieke en mentale balans. Dit houdt in met mate en gevarieerd eten van idealiter zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, meer bewegen, voldoende water drinken, zorgen voor niet te veel stress en voldoende slaap van een goede kwaliteit. Op deze manieren help je namelijk je zelfreinigende lichaam optimaal te laten functioneren, onder andere bij het detox proces.


Ontgiften, detoxificatie of detoxen, is het reinigen van het lichaam van afval- en gifstoffen.

Je eigen gezonde lichaam regelt dit 24/7 keurig zelf op een natuurlijke manier via voornamelijk de lever. Ook je nieren en maagdarmkanaal helpen je lichaam om afval te verwerken. Het lichaam bindt namelijk stoffen die je niet nodig hebt aan gal of maakt ze wateroplosbaar zodat ze uiteindelijk via ontlasting of urine je lichaam kunnen verlaten.


De volgende specifieke yogahoudingen (‘asanas’) ondersteunen jouw lichaam zich op een natuurlijke manier te reinigen van afvalstoffen, DETOX YOGA eigenlijk dus:


Omgekeerde yogahoudingen

Omgekeerde yogahoudingen (‘inversions’) optimaliseren de werking van je lymfestelsel. Omdat je hart zich in een omgekeerde houding namelijk boven je hoofd bevindt, krijgt het tweede vatenstelsel in je lichaam, genaamd het lymfestelsel, een boost. In het bijzonder de lymfeknopen. Dat is fijn, want:

-het lymfestelsel neemt afvalstoffen uit je lichaam op;

-er zitten witte bloedcellen in de lymfeklieren die infecties afweren;

-in de lymfeknopen worden afvalstoffen vernietigd.


Voorbeelden van omgekeerde houdingen zijn (op foto’s van links naar rechts):

Beginner: Downward facing dog pose (Sanskrit=Adho Mukha Svanasana)

Intermediate: Standing wide-leg forward fold pose (Sanskrit=Prasarita Padottanasana)

Advanced: Headstand (Sanskrit=Sirsasana).

Gedraaide yogahoudingen

Door draaiende yogaoefeningen te doen, behoud je o.a. bewegelijkheid in je ruggengraat. Gedraaide yogahoudingen (‘twists’) verbeteren ook je spijsvertering. Er ontstaat namelijk lichte compressie in de organen in buik en bekken en de weefsels eromheen. Dit zorgt voor aanvoer van nieuw vers bloed waardoor gedraaide yoga poses o.a. helpen je spijsverteringsstelsel in beweging te houden of constipatie te voorkomen.


Voorbeelden van gedraaide yogahoudingen zijn:

Beginner: Lying spinal twist

Intermediate: Half spinal twist (Sanskrit= Ardha Matsyendrasana)

Advanced: Standing wide-leg forward fold with twist (Sanskrit=Parivrtta Prasarita Padottanasana)

Boothouding

De boothouding (Sanskrit = ‘Navasana’) is een uitdagende houding die veel vraagt van je concentratie en doorzettingsvermogen. De ‘boat pose’ versterkt niet alleen je buispieren, maar stimuleert tevens de buikorganen waaronder je lever en je nieren. Regelmatige beoefening van de boothouding ondersteunt het lichaam dus op een natuurlijke manier bij detoxen.

Zonnegroeten

De zonnegroet is een fantastische warm-up oefening bestaande uit 12 verschillende ruggengraat posities die beweging geven aan de wervelkolom. Deze 12 posities, ook wel ‘sun salutations’ genoemd, lopen in een vloeiende beweging in elkaar over. De zonnegroet (Sanskrit = ‘Surya Namaskar’) stimuleert je bloedsomloop, laat je spijsvertering sneller werken en verbrandt meer vet.


Enjoy your practice! _/|\_

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page