top of page

Blog Posts

6 praktische tips om jouw yoga-beoefening magisch te houden

Bijgewerkt op: 19 nov. 2022

Sinds ik in 2004 startte met yoga ben ik heel wat obstakels tegen gekomen in het opbouwen van een persoonlijke, consistente yoga-practice. Hoe je deze yogastruikelblokken overwint en een yogabeoefening creëert die jou van dienst is, deel ik graag. Zo voorkom je dat je in een bepaalde yogabeoefening blijft hangen die niet meer past bij jouw huidige, persoonlijke omstandigheden.

No yoga practice suits everybody

Hierbij mijn 6 persoonlijke tips om jouw yogabeoefening praktisch, nuttig en leuk te houden!


Benader je yoga beoefening met speelsheid

Zoals bij velen, kruiste yoga toevallig mijn pad. Ik leefde toen in de Filipijnen en een vriend was danser. Zijn woonkamer bestond uit een houten vloer, spiegels, barre en veel daglicht. Geïnspireerd door deze bijzondere ruimte ontstond ons idee om een yoga docent te zoeken. De beoefening van yoga startte zo voor mij als een ontdekkende, speelse, voornamelijk fysieke aangelegenheid.

Sta er eens bij stil: hoe voel je je? Zit je lekker in je vel?

Soms zijn er dagen dat ik in mijn yogabeoefening die oorspronkelijke, frisse energie en speelsheid opzoek. Dit houdt mijn yoga-practice aantrekkelijk wanneer ik mijn valkuil van nastreven van perfectie herken, teveel in mijn hoofd zit óf mijn energie stagneert.


Ontdek wat jouw motiveert

Het groepje enthousiastelingen om deel te nemen aan de yogalessen op deze gezellige plek groeide met de tijd. Yoga begon zo voor mij, naast mijn work-out, een gemeenschap te betekenen waar je samen komt, ervaringen kunt delen om op te laden of te ontspannen. Een groep diverse mensen met eenzelfde interesse.

Wanneer ervaar jij weerstand voor het uitrollen van jouw yogamat?

Heb jij mensen om je heen nodig ter motivatie om je yogabeoefening uit te bouwen? Creëer of ga dan op zoek naar een inspirerende yoga-community.


Vind de nuances in jouw yogabeoefening

De yoga community inspireerde vriendschappen. Op een laagdrempelige manier begon ik met het delen van mijn praktisch opgedane yogakennis in de jaren van yogabeoefening. Het voedde mijn wens naar het vinden van meer achtergrond over yoga. Dit resulteerde in een 200-uurs yogaopleiding in Kerala, India.

Wat is het op dit moment dat je nodig hebt uit jouw yoga practice?

Heb jij op dit moment bijvoorbeeld behoefte om te groeien? Vraag je dan af hoe jij verdieping kan vinden in bijvoorbeeld jouw yogahoudingen, jouw ademhaling of door het leren van iets nieuws zoals mediteren.


Laat los hoe yoga er uit ‘’moet’’ zien

Gedrild door de discipline, strakke schema’s en het volgen van een vaste volgorde van lesopbouw tijdens mijn erkende yogaopleiding in India werd mijn manier van yoga beoefenen destijds ongemerkt serieuzer. Dat was niet per sé slecht, maar het element ‘’moeten’’ sijpelde geleidelijk meer door. Ik ging mijzelf verwachtingen opleggen en iedere yoga-beoefening moest perfect zijn. Doordat bijvoorbeeld yogalessen van 120 minuten toen nog ‘’de norm’’ waren, was ik niet tevreden met minder of raakte ik gefrustreerd dat ik geen tijd voor yoga kon vinden. Het was de aanleiding om ook nu nog regelmatig een aantal vragen te stellen ten aanzien van de rol van yoga.

Kan jij tijdens je yogabeoefening verwachtingen loslaten? Sta jij jezelf toe ruimte te vinden in jouw yoga beoefening om deze tot dienst te maken van wat het hier en nu jou vraagt?

Luister goed naar jezelf en voel meer wat goed voor je is

Door een fikse schouderblessure en bovengenoemde zelf opgelegde verwachtingen, liep ik mentaal tegen een muur bij mijn yoga-beoefening. Frustratie alom. Herkenbaar? Na een jaar worstelen met pijn en ego opende de schouderblessure eindelijk mij ogen: ik gaf mijzelf toestemming af te wijken van de manier van yoga beoefenen zoals ik die in India had geleerd. Zo ontdekte ik vele andere vormen van yoga die op dat moment veel beter bij mij pasten.

Kan jij grenzen respecteren in jouw beoefening van yoga? Waar loop je tegenaan? Sta jij teveel op het gaspedaal? Hoe vertaalt dit zich in jouw levenshouding buiten de yogamat? Wat is het op dit moment dat jij zoekt in jouw yogabeoefening en is daarin een aanpassing nodig?

Vervang frustratie door creativiteit

Met mijn gevonden nieuwe openingen was ik liever voor mijzelf, werd ik creatiever en ontstond er ademruimte. Ik creëerde nieuwe yoga-beoefeningen en gelegenheden die beter bij mij pasten. Mijn passie voor de natuur en het verbinden met mensen liet outdooryoga ontstaan. Als summergirl vertaalde mijn liefde voor het element water zich in SUPyoga.


Ook in de toekomst zal mijn manier van yoga beoefenen zich steeds blijven veranderen.

Yoga komt mij zo tegemoet in dit moment en ik omarm het. Een mooie affirmatie waarmee ik met mijn ware zelf kan blijven verbinden.
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page