top of page

Blog Posts

Jouw vragen over mediteren beantwoord! Met gratis geleide meditatie.

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022

Beweeg. Luister. Ontdek. Het zijn de kernwoorden die ik aan Mathilda Yoga heb verbonden. Bewegen is namelijk wat de meeste mensen zoeken als ze starten met yoga. Maar oprecht luisteren is wat je daarbij gaandeweg gaat leren. En daarmee ontdek je meer dan je ooit dacht toen je aan yoga begon. Want door beter naar die innerlijke stem te luisteren, blijf je dichter bij jezelf. En dat maakt gelukkig!


Waarom mediteren?

Je mediteert omdat je alleen met een ‘leeg’ hoofd oprecht kan luisteren. Veelal heeft je lichaam al geprobeerd je iets te zeggen, maar luisterde je niet. Vergelijk het met een meer. Als het stormt, en de wind veroorzaakt golven op het oppervlakte van het meer, is het onmogelijk de bodem te zien. Maar als het meer glad is en stil, kan je de bodem van het meer helder zien.

Meditatie en bewust omgaan met je ademhaling zijn twee belangrijke middelen die binnen yoga gebruikt worden om je hoofd leeg te maken. Door te mediteren en bewust te zijn van je ademhaling verander je die continue stroom van gedachten die je hoofd vullen met onrust, en werk je toe naar innerlijke rust. Meditatie leert je ‘zijn’ en je gevoelens en gedachten te observeren. Door naar binnen te kijken en te luisteren naar je innerlijke bron, en daarnaar te handelen, blijf je dichter bij jezelf. Het is dus zelfkennis voor zowel op als buiten je yogamat.


Hoe begin ik met mediteren? Twee tips om je te helpen starten met mediteren. Een vraag die ik veelvuldig krijg ik mijn yogalessen is ‘hoe begin ik met mediteren?. Iedereen kan mediteren, je hebt er niets voor nodig en het kan op ieder moment. Maar je moet er wel wat voor doen en dat is de discipline opbrengen om te gaan zitten.

Creëer daarom als eerste een fijn, vast plekje in je woning. Zet er iets neer waar je blij van wordt, zoals bijvoorbeeld een plant, bloemen of een lekkere geurkaars.

Vervolgens kies je een vaste tijd om daar te zitten. Regelmaat in tijd, plaats en beoefening helpen je onderbewustzijn wennen aan deze nieuwe gewoonte.

Deze vier stappen helpen je in je meditatie

Hierbij een aantal stappen die je kan doorlopen om jouw meditatie op gang te helpen:

- zit rechtop, maar niet krampachtig. Nek in verlengde van je ruggengraat;

- vraag je lichaam zich te ontspannen, adem regelmatig en licht;

- vraag vervolgens je brein heel bewust stil te zijn voor deze specifieke periode;

- kies je hart of het midden tussen je wenkbrauwen als concentratiepunt voor je

gedachtengolven.

Voor de gevorderden: bij meer ervaring met mediteren kan je hier een mantra-herhaling van

maken.


Moet ik iets doen tijdens mediteren?

Eens hardnekkig misverstand is dat je bij mediteren probeert iets te ‘worden’. Ja, misschien een beter mens dat wel. Bij meditatie ‘wordt’ je namelijk niet iets, je leert je gedachten observeren. Je leert luisteren naar wat gehoord wilt worden, zonder hoop en zonder angst. Mediteren maakt het mogelijk dingen te zien zoals ze zijn. Zonder oordeel, zonder iets groter of kleiner te maken. Dus eigenlijk is mediteren meer loslaten dan iets worden. Meer ZIJN in het hier en nu dan doen. “I am not the mind, I’m only the spectator of it! (Sivananda Yoga Teachers Manual)’’


Wees consistent bij meditatie

Het trainen van de geest is als het trainen van een spier. Het vereist herhaling en doorzettingsvermogen om de kracht van de geest te ontwikkelen en het vermogen om concentratie vast te houden te vergroten zonder in te storten of verandering te willen.


GRATIS! Geleide meditatievideo voor ontspanning en nieuwe energie

Soms heb je rust nodig om weer energie op te kunnen doen. Dit lijkt voor de hand liggend, maar veel mensen zijn gewoontedieren en blijven maar rennen. In deze geleide visualisatie-meditatie neem ik je in korte tijd mee met mijn stem.


Ik hoop dat je je na afloop van deze meditatie vol nieuwe energie zult voelen. Gebruik het wanneer je dat nodig hebt. En als je het niet nodig hebt, deel dan jouw energie vanuit liefde met de mensen om je heen.


Alleen geluid. Luister en concentreer op mijn stem.


49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page