top of page

Blog Posts

Wat is yoga?

Bijgewerkt op: 12 dec. 2021

Door de foto's op social media zou je de indruk kunnen krijgen dat yoga synoniem is aan ingewikkeld uitziende lichaamshoudingen op de meest avontuurlijke plekken. Deze zijn natuurlijk heel leuk om naar te kijken. Ook heeft het de populariteit van yoga goed gedaan. Tegelijkertijd schept het een te éénzijdig beeld van yoga en weerhoudt het mogelijk ook mensen ervan yoga uit te proberen. Dat is jammer, want yoga heeft zo veel meer aspecten in zich dan alleen deze sportief uitziende pretzel poses.

De yoga sutra's Alle hedendaagse yoga is namelijk gebaseerd op de yoga sutra's van Patanjali: het eerste boekwerk (gedateerd uit de tweede eeuw voor Christus) dat in geschreven vorm alle voorgaande kennis van oudere vormen van yoga samenbracht inclusief de oefeningen tot een overzichtelijk geheel. Hierin worden alle acht aspecten van yoga als een achtvoudig pad uitgebreid beschreven.


Yoga is een levensfilosofie Yoga, vertaald uit het Sanskriet, betekent eenvoudig gezegd 'eenheid' of 'verbinding'. Met het regelmatig beoefenen van yoga zoek je door beweging en adem naar verbinding en harmonie tussen jouw lichaam en geest. Yoga zorgt dus niet alleen dat je fysiek fit en gezond blijft, maar ook emotioneel en mentaal!

Door bewust te luisteren naar wat er van binnen gebeurt, het holistisch geheel te zien, ontstaat er door yoga stilte. Zowel op als buiten je yoga mat. En die stilte maakt dingen inzichtelijk, laat je stresspatronen in breder verband zien, maakt dat je dingen kunt loslaten of juist nieuw omarmen. Verrassende voordelen toch?33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page