top of page

Blog Posts

Find your groove: Hoe kies je een yogastijl die bij je past?

Met zoveel stijlen yoga kan het soms als beginnend beoefenaar overweldigend zijn wat te kiezen. Daarom hierbij een handig overzicht van de verschillende yogastijlen, varianten op deze yogastijlen, hoe je een yogastijl kiest die bij jou past én persoonlijke tips. Ik hoop dat ook jou dit op weg helpt! Ik doe namelijk niets liever dan zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga.


Leer over verschillende yoga stijlen

Hatha Yoga

In een Hatha yogales vind je over het algemeen een voor iedereen toegankelijke all-round yogales. Een typische Mathilda Hatha yogales omvat yogaposes (asanas) en ademhalingsoefeningen (pranayama). De poses in Hatha yoga zijn meer statisch, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vinyasa Flow yoga. Geschikt voor mensen die meer diepte in hun yogaposes zoeken en beginners.


Ashtanga Yoga

Voor het voeren van de benaming Ashtanga Yoga gelden internationaal strenge eisen van certificering. Ashtanga yoga is gebaseerd op Patanjali’s Yoga sutra’s en kent zes verschillende series die je doorloopt. De yogaposes in zo’n serie staan vast en je beoefent dus altijd dezelfde yogaposes. Deze zijn gesynchroniseerd met de beweging van je ademhaling (Ujjaji). Ashtanga yogalessen zijn sterk gestructureerd en fysiek pittig.

Power Yoga is een hedendaagse benaming die voor Ashtanga-inspired lessen geleid door een leraar gebruikt wordt. Ashtanga yoga wordt namelijk van oudsher veelal zelfstandig beoefend (Mysore-style).


Vinyasa Yoga

Ook in een Vinyasa yogales zijn de yogaposes gesynchroniseerd met de beweging van de ademhaling zoals bij Ashtanga yoga. Echter, de sequencing van de Vinyasa yogales laat meer creativiteit aan de yogaleraar. Dit omdat er niet de vaste volgorde van de Ashtanga series wordt gevolgd. Vinyasa yogalessen zijn daardoor wat speelser dan Ashtanga yoga omdat ze steeds variatie bieden, maar cultiveren zeker ook kracht en flexibiliteit. Daarnaast worden de transities van de poses in Vinyasa Yoga beschouwd als meditatief.


Iyengar Yoga

Voor het voeren van de benaming Iyengar Yoga gelden internationaal strenge eisen van certificering. Bij Iyengar yoga wordt er veel aandacht besteed aan de details van de yogaposes, met name alignment. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van hulpmiddelen, bijvoorbeeld yogablokken, stoel of yogariemen. De yogaposes worden voor langere tijd vastgehouden.


Mathilda Yoga gebruikt in haar Mathilda Hatha yogalessen of yogaworkshops ook soms deze hulpmiddelen, om tot een dieper begrip van yogaposes te komen.


Kundalini Yoga

In tegenstelling met alle yogastijlen hierboven genoemd, richt Kundalini yoga zich meer op het wakker laten worden van je onzichtbare energie. Met behulp van yogaposes, mudra’s, pranayama en chanting activeer je deze energie en laat je deze omhoog cirkelen langs de zeven chakra’s.

Yin Yoga

Yin Yoga is gericht op het loslaten van diepgewortelde spanningen. De yin yoga poses concentreren zich met name op het gebied rond je lage onderrug, bekken en liezen en met name het weefsel onder pezen en spieren, genaamd fascia. Daarom worden de poses circa 5 minuten, of soms langer, vastgehouden.


Omdat Meditatie en Pranayama onderdeel vormen van iedere yogastijl zijn deze hier niet als stijl genoemd.


Hedendaagse yogavarianten

‘You name it and it’s out there’! Waren de yoga lineages van oudsher duidelijk gedefinieerd en bij sommige zelfs streng afgebakend door certificering, de laatste 50 jaar zijn er vele varianten ontstaan. Onze manier van tegen dingen aankijken is immers veranderd in de loop der decennia. Laat je niet verwarren door de vele eigentijdse yogabenamingen. Vraag door naar waar de essentie van de les ligt. Als je het bovenstaande hebt gelezen, ken je nu grofweg de verschillende yogastijlen in hoofdlijnen. Zo wordt FLOW yoga gebruikt om Vinyasa yogaklassen aan te duiden. Of POWER yoga voor pittige Vinyasa- of Ashtanga geïnspireerde yogaklassen. Of RESTORATIVE yoga als variant op Yin yoga waarbij hulpmiddelen zoals kussens en bolsters worden gebruikt om makkelijker te kunnen ontspannen.


Probeer gewoon uit welke yoga stijl bij je past

Zoveel yogakeuze dat je daardoor niet kiest én niet begint? Als dat herkenbaar is voor jou, raad ik je aan gewoon eens de verschillende stijlen yoga uit te proberen. Jij bent uniek en niemand is namelijk hetzelfde.

Tip 1: probeer altijd yoga uit binnen de mogelijkheden van je eigen kunnen. Daarom zijn er bij Mathilda Yoga yogalessen in een breed scala: van Mathilda STOEL yoga tot aan Mathilda FIT FLOW Yoga.

Tip 2: probeer binnen één stijl ook verschillende docenten uit.

Tip 3: let er daarbij wel op dat je een gecertificeerd yoga docent kiest. Vanwege mijn ervaring sinds 2004 én internationale certificering op 500 uurs niveau, ben ik in staat bij Mathilda Yoga yogalessen te geven in verschillende stijlen. De yogalessen zijn doordacht en vakkundig in opbouw. Daarnaast houd ik altijd rekening met jouw grenzen door het geven van duidelijke instructies voorzien van varianten.


Geef je energie aandacht en respecteer het

De ene dag zit je anders in je vel dan de andere. Check altijd even in met jezelf waar je behoefte óp die dag, óp dat moment ligt. Geef je energie aandacht en respecteer het. Kan je niet op gang komen en wens je meer energie? Dan is bijvoorbeeld de fysiek pittige Mathilda Yoga FIT FLOW les in de ochtend voor jou geschikt. Drukke dag gehad en behoefte aan een ’even-uit-je hoofd-momentje’? Dan is wellicht de kalmerende Mathilda Yoga HATHA les in de avond jouw ding. Verschillende yoga stijlen zijn zo goed naaste elkaar mogelijk.


Wat houd je tegen om ook de voordelen van yoga te ontdekken?

What’s App of bel Mathilda Yoga op 06-19808198 voor kort gratis advies omtrent de beste yogales. Of vul het contactformulier in en boek nu.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page